Posao za više od stotinu početnika

Bez autora
Sep 11 2011

Pripravnici sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom imaće šanse da se i ove godine, treći put zaredom, zaposle kod privatnih poslodavaca u okviru Programa zapošljavanja pripravnika na teritoriji grada Niša. Za realizaciju programa iz gradskog budžeta obezbeđeno je 100 miliona dinara, a posao bi trebalo da dobije oko 110 pripravnika.Sredstva koja su opredeljena u gradskom budžetu procentualno je najveća suma novca za ovu namenu u poređenju sa ostalim gradovima u Srbiji. Cilj ovakvog konkursa je podsticanje razvoja preduzetništva, rešavanje problema nezaposlenosti, ali i ublažavanja posledica ekonomske krize.

Posao za više od stotinu početnikaPripravnici sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom imaće šanse da se i ove godine, treći put zaredom, zaposle kod privatnih poslodavaca u okviru Programa zapošljavanja pripravnika na teritoriji grada Niša.

Za realizaciju programa iz gradskog budžeta obezbeđeno je 100 miliona dinara, a posao bi trebalo da dobije oko 110 pripravnika.

„Sredstva koja su opredeljena u gradskom budžetu procentualno je najveća suma novca za ovu namenu u poređenju sa ostalim gradovima u Srbiji. Cilj ovakvog konkursa je podsticanje razvoja preduzetništva, rešavanje problema nezaposlenosti, ali i ublažavanja posledica ekonomske krize“, navodi se u saopštenju kabineta gradonačelnika Niša Miloša Simonovića.

Za vreme trajanja pripravničkog staža, poslodavcima će se refundirati novčana sredstava u mesečnom iznosu od 22.000 dinara neto zarade pripravnika sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem, u trajanju do godinu dana, 20.000 dinara neto zarade pripravnika sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem u trajanju do devet meseci i 18.000 dinara neto zarade pripravnika sa srednjim obrazovanjem u trajanju do šest meseci, sa svim plaćenim doprinosima i porezom. Poslodavcima će se refundirati sredstva nakon što niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje podnese zahtev za refundiranje, uz dokaz da je zaposlenim pripravnicima redovno isplaćivao platu, poreze i doprinose.

Svi zainteresovani poslodavci iz privatnog sektora moći će da konkurišu do 20. septembra na već objavljeni javni poziv za učešće poslodavaca u Programu zapošljavanja pripravnika na teritoriji grada Niša. Na javni poziv mogu se prijaviti svi poslodavci koji pripadaju privatnom sektoru, a obavljaju delatnost na teritoriji grada.

Obaveza „izabranih“ poslodavca je da u najkraćem roku sa pripravnikom zasnuju radni odnos na određeno vreme, osposobe ga za samostalan rad u struci, omoguće mu polaganje pripravničkog ispita i izdaju mu sertifikat o stručnoj osposobljenosti. Poslodavci su takođe obavezni da pre donošenja gradske odluke o njihovom finansiranju omoguće predstavnicima niške filijale NSZ i Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine uvid u njihove uslove rada, a nakon donošenja odluke omoguće im „kontrolu realizacije ugovornih obaveza“.

U okviru ovog programa posao mogu naći osobe koje su na evidenciji nezaposlenih niške filijale NSZ, ali i bez bilo kakvog radnog iskustva. Prema iskustvima iz prethodne dve godine, kod poslodavca je zasnovalo radni odnos između 70 i 80 odsto pripravnika koji su primljeni posredstvom ovog programa. Prema poslednjim podacima sa evidencije niške filijale NSZ, na teritoriji grada Niša je 36.337 nezaposlenih osoba, među kojima je najveći broj sa srednjim obrazovanjem, ali i 3.075 ljudi sa fakultetskom diplomom. Po stopi nezaposlenosti, koja je iznad 30 odsto, Niš je u srbijanskom „vrhu“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik